موسسه بینالمللی مطالعات اسلامی پیشرفته (IAIS) مالزی در سال ۲۰۰۸ مـیلادی و در کـوالالامـپــور، بهعنوان یک موسسه تحقیقاتی مستقل غیر انتفاعی با کمکهای مالی توسط دولت مالزی تأسیس شد. این موسسه جهت پیگیری دقیق تحقیقات دانشگاهی در مورد اسلام و مسائل معاصر مرتبط با مالزی و تعامل اسلام با تمدنهای دیگر اختصاص یافته است. گفتمان احیاگر اسلامی در مالزی در مسائل جزئی مانند آنچه به خوردن و پوشیدن مردم مربوط میشود، محدود شده و به ندرت مسائل مربوط به حکومت داری شایسته و توسعه اقتصادی را مدنظر قرار داده است. تئوری تمدن اسلامی تلاشی جهت تغییر این دیدگاه است. این موسسه به تعالیم جهانی گستردهتر اسلام نیز توجه دارد.
تحقیقات این موسسه در عین عملگرا بودن، پایههای محکم و اساسی در تعالیم قرآن و سنت، فقه اسلامی، اندیشه سیاسی، مطالعات تمدن و پیشرفتهای جدید دارد. طرحهای پژوهشی IAIS با توجه به موضوعات مختلف تمدن اسلام تعریف شده و بسط داده میشوند. از مصادیق موضوعات تمدن اسلامی میتوان به اصول حکومت داری شایسته در اسلام و سنتهای قانونی، حفاظت از محیطزیست طبیعی، پیشبرد گفتگوی ادیان در داخل و خارج از مالزی و همچنین جنبههای تعامل بین اسلام و دیگر ادیان جهان است.
ده جزء اصلی تمدن اسلام از نظر این موسسه عبارتاند از:
۱- ایمان به خدا و تقوا
۲- دولت بی طرف و قابل اعتماد
۳- مردم آزاد و مستقل
۴- پیگیری دقیق و تسلط بر دانش
۵- توسعه اقتصادی متعادل و جامع
۶- کیفیت خوب زندگی
۷- حمایت از حقوق زنان و اقلیتها
۸- یکپارچگی فرهنگی و اخلاقی
۹- حفاظت از منابع طبیعی و محیطزیست
۱۰- تواناییهای دفاعی قوی
دیگر زمینههای تحقیقاتی موسسه، ارائه طرحهایی جهت توسعه است که شامل رویکردی مبتنی بر فقه جهت هماهنگسازی استانداردهای حلال، توسعه خطوط کلی یک مدل قانونی برای خانواده اسلامی، پیشبرد مباحث درون دینی/ درون تمدنی و ایجاد یک شاخص برای حکومت شایسته میباشد که به موجب آن بتوان تعهد اسلامی یک حکومت خاص را بر اساس مجموعهای از معیارهای قابل اندازهگیری ارزیابی کرد.
درواقع هر یک از حوزههای تحقیقاتی پیشنهاد شده در بالا زمینه را برای تحقیق مبتنی بر پروژه فراهم میکند. بهعنوان مثال، «یک حکومت عادلانه و قابل اعتماد» یکی از زیرمجموعههای ده موضوع تمدن اسلام است که فرصتی برای تحقیق در مورد اصول برجسته قرآن و سنت فراهم میکند. این تحقیق نگاهی به توسعه چشماندازها در ویژگیهای اصلی حکومتداری شایسته در اسلام مانند عدالت، مشاوره، رفاه مردم و رهبری قابل اعتماد است. ویژگیهای برجسته اعتماد به حکومتها چه هستند و چگونه مفسران قرآن و دانشمندان برجسته به این سؤال پاسخ میدهند؟ این موسسه عهده دار پژوهشهایی جهت شرح تفصیلی این سؤالات و شناسایی و اولویت بندی اصول کلیدی یک دولت عادل و قابل اعتماد میباشد.
همراستا با روح تجددگرا، تمدن اسلامی نمایشی نو از مجموعه اصول مهمی را ارائه میدهد که بر رفاه مردم، حکومت شایسته و عدالت تمرکز میکنند. بازسازی و تجدید تمدن اسلامی، که ریشه در تعالیم اصیل اسلام دارد، جزء لاینفک مأموریت اصلی موسسه است. موسسه بینالمللی مطالعات اسلامی پیشرفته مالزی (IAIS) دیدگاههای معتبر اسلامی را تنها باهدف توسعه رفاه مردم و حکومت شایسته مطرح میکند.